Arbetslösheten ökar – rapporterar Arbetsförmedlingen

EKONOMI Som toppen på isberget, och till följd av den ekonomiska krisen kan Arbetsförmedlingen bekräfta att arbetslösheten ökar. Enligt Trygghetsfonden TSL är industribranschen samt byggande- och handelsbranscherna de som drabbas hårdast vad gäller uppsägningar.

November: Inflationen stiger till 9,5 procent

EKONOMI Inflationen i Sverige steg till 9,5 procent i november, enligt KPIF-siffror som presenteras av Statistiska centralbyrån under morgonen. I oktober låg inflationen på 9,3 procent.

Riksbanken chockhöjer räntan igen

EKONOMI ”Inflationen är fortfarande alldeles för hög”, skriver den svenska centralbanken i ett pressmeddelande under morgonen. Därför höjer riksbanken styrräntan med ytterligare 0,75%, kort efter deras senaste höjning på 1% för två månader sedan.

Arbetslösheten har ökat sedan 2019

INRIKES Arbetslösheten fortsätter att öka och enligt arbetsförmedlingens hemsida sker det drastiskt. Det är så många som 600 000 arbetslösa personer som står inskrivna i deras register.

Den ”första globala revolutionen” är nu på gång, säger ekonomiförfattaren Bob Moriarty

OPINION Hedgefondförvaltaren Paul Singer, chef för Elliott Management Corporation, varnade nyligen i de stora finansnyheterna för att en ”global samhällskollaps” snart är på väg. Och enligt finansförfattaren och expertanalytikern Bob Moriarty kommer denna händelse…

SIFO: 26% av svenskarna är oroliga för att förlora jobbet

EKONOMI En ny SIFO-undersökning visar att väldigt många svenskar oroar sig för sin förmåga att försörja sig. Hela 90% känner denna oro gällande arbetsmarknadens framtidsutsikter.

Regeringens budget är återhållsam – inga inkomstskattesänkningar

EKONOMI Regeringen lägger idag fram sin nya budget för 2023 och trots att man valt att lägga krut på både stöd till hushåll och företag samt välfärd är det inte en positiv bild som målas upp. Finansminister Elisabeth Svantesson

Nordea bedömer – Räntan på 5 procent 2023

EKONOMI Swedbank förutspår stora räntehöjningar. Konjunkturinstitutet menar att man kommer att höja styrräntan med 2,5 procent redan i början av nästa år, rapporterar Expressen. Emellertid väntas man även göra en höjning redan nu i november och enligt marknaden kommer räntan att höjas till hela 2,65 procent redan i december.

Centralbanker över hela världen köper guld i rekordfart

EKONOMI Centralbanker över hela världen ackumulerar guldreserver i en rekordfart som inte skådats på 55 år. Enligt World Gold Council (WGC) köpte centralbanker över hela världen rekordstora 399 ton guld under tredje kvartalet 2022

Ungdomar blir allt mer skuldsatta – i synnerhet unga kvinnor

EKONOMI Unga människor blir allt mer skuldsatta hos kronofogden – unga kvinnor inte minst. Det  förmedlar kronofogdens analytiker Davor Vuleta. Förra året hade hela tre procent av personer i åldrarna mellan 18-25 minst en obetald faktura hos kronofogden.

Federal Reserve trippelhöjer styrräntan

EKONOMI Under kvällen så har det har det rapporterats från USA att Fed höjer styrräntan med 0,75 procentenheter. Vilket är de högsta nivåerna sedan 2008. De gör det i ett försök att få kontroll över inflationen som ökar i landet.

Halva Sverige får elprisstöd – riskerar att driva på inflationen

EKONOMI Samtliga hushåll i södra och mellersta Sverige kommer få stöd för de stigande elpriserna. Totalt kommer 55 miljarder kronor att vara till förfogande enligt regeringens förslag.

Världens största ståltillverkare stänger fabriker i Tyskland på grund av en katastrofal energikris

ENERGI Världen står för närvarande inte inför vilken energikris som helst. Den här krisen är så massiv att den håller på att stänga ner stora industrier som stålindustrin, som utgör grunden för det industrialiserade samhället.

Indiska Magasinet i konkurs, skulder ifrån restriktionsåren blev för stora

INRIKES Klädkedjan Indiska Magasinet, känt som Indiska, går i konkurs efter att ha funnits i Sverige i dess nuvarande form sedan 1950-talet. Det har även funnits viss verksamhet i småskaligare form sedan 1901…

Fler konkurser – inflationen och elpriserna en avgörande orsak

EKONOMI Lågkonjunkturen börjar allt mer bli en realitet för företagsvärlden i Sverige. Konkurserna i landet ökade med 13 procent i september. Svenskt Näringsliv tror därmed på ökad arbetslöshet.

Kan bli hyreshöjning med 25 procent – förhandlingsparterna oense

EKONOMI Varje år höjs hyran för hyresgäster men i år riskerar hyresgästerna en mycket kraftig höjning. Hyrorna höjs med utgångspunkt i hyresvärdarnas ökade kostnader, men vilken nivå nästa års hyreshöjningar ska ligga på är Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen djup oense om.

Sassersson: Hyperinflationen 1923 – En limpa kostade lika mycket som ett hus

EKONOMI & DEBATT På 1920-talet i Tyskland ledde hyperinflationen till att pengarna blev värdelösa extremt fort. Det berättas att påtåren till en kopp kaffe någon just köpt plötsligt kostade tre gånger mer än första koppen. Pengarna från en husförsäljning räckte precis till en kopp kaffe en vecka senare. Det var som värst 1922-1923 för precis 100 år sedan.

EU släpper ett lagförslag som skulle hindra Bitcoin industrin

EKONOMI Europeiska unionen är redo att släppa ett lagförslag som skulle hindra bitcoin mining-industrin samtidigt som man uppmuntrar användningen av proof-of-stake-baserade kryptovalutor.

Elprisstödet kommer inte den 1 november, regeringen hinner inte med

INRIKES Svenska hushåll och företag får vänta på det högkostnadsskydd mot elpriser som Ulf Kristersson och de blågula stödpartierna utlovade under valrörelsen.

Fd BlackRock-anställd: Global finanskollaps 2023-24 är en “matematisk säkerhet”

EKONOMI I en intervju med dr Joseph Mercola förklarar Edward Dowd, en tidigare aktieportföljförvaltare för BlackRock, varför han tror att en global finanskollaps kommer inom de närmaste 6 till 24 månaderna.

Företagare kan knäckas i och med kommande hyreshöjningar

EKONOMI En kraftig hyresökning på 10 % kommer få småföretagarna att gå på knäna. Många hyresvärdar drabbas nu av höga ränte– och energikostnader och kommer troligtvis behöver kontra med omfattande hyreshöjningar…

Aida Reva: Riksbanker har samarbetat för digital valuta

”Har du hört talas om ESG? Det kommer inte heta social credit system i Sverige, det har redan implementerats på …

Nigel Farage: Bitcoin är den ultimata ekonomiska friheten

EKONOMI Bitcoin är den ultimata friheten, sägen förre EU-parlamentarikern Nigel Farage. Den tidigare ledamoten av Europaparlamentet drog paralleller mellan att leda ett ”politiskt uppror” med Brexit och oppositionen Bitcoin upplever idag.

Inflationen fortsätter att tillta – snart 10 procent

EKONOMI Trots flera kraftiga räntehöjningar ifrån Riksbanken fortsätter inflationen att tillta. Enligt KPIF, konsumentprisindex med fast räntan, hamnade septembers inflation på 9,7 procent, vilket är en förändring med 1,1 procent sedan föregående månad.

Google accepterar Bitcoin och andra kryptovalutor för molntjänster

EKONOMI Google kommer att börja acceptera Bitcoin- och kryptovalutabetalningar för sina molntjänster i ett samarbete med den amerikanska krypto handels plattformen Coinbase.

PayPal drar tillbaka sin policy att bötfälla kunder för ”missinformation”

EKONOMI PayPal Holdings Inc (PYPL.O) introducerade en ny policy för att bötfälla kunder som går ut med missinformation. I policyuppdateringen stod det att kunder kan behöva betala $2 500 i skadestånd. Policyuppdateringen utlöste intensiva motreaktioner på sociala medier under helgen, och i måndags gick PayPal ut och drog tillbaka sin policy.

Centralbanker i Israel, Norge och Sverige samarbetar för att utforska ”Retail CBDC”

EKONOMI Centralbankerna i Israel, Norge och Sverige har slagit sig ihop med Bank for International Settlements (BIS) för att utforska hur centralbankernas digitala valutor (CBDC

F.d riksbankschef säger att hushållen måste acceptera lägre levnadsstandard

EKONOMI Fd riksbankschefen Heikensten – hushållen måste acceptera lägre levnadsstandard Det kommer att bli nödvändigt för svenska hushåll att acceptera ”en viss anpassning i plånböckerna” …

Storbritannien kan möta tre timmars planerade strömavbrott i vinter, varnar National Grid

VÄRLDEN Storbritannien kan möta tre timmars planerade strömavbrott för både hem och företag i vinter om de inte kan importera el från Europa och får …

Bill Gates donerar 1,27 miljarder dollar till agenda 2030

UTRIKES Bill och Melinda Gates Foundation tillkännagav ett åtagande på 1,27 miljarder dollar för att främja ”Global Goals”, som är de 17 mål som beskrivs …

EU föreslår nödbefogenheter som väcker oro bland företag

UTRIKES Enligt utkast till lagstiftning som skulle ge Bryssel nödbefogenheter att ta itu med framtida kriser i försörjningskedjan, skulle Europa-baserade företag kunna tvingas prioritera produktion …

Elon Musk förväntas köpa Twitter för 44 miljarder dollar

UTRIKES Twitters aktie har handels stoppats under kvällen på grund av att tidningen Bloomberg annonserat att tech miljardären Elon Musk återigen visat intresse att köpa …

Ryssland tillåter internationell handel med Bitcoin och kryptovalutor

EKONOMI Idag avsöjade nättidningen Bitcoin Magazine att Ryssland kommer att tillåta sina industrier att handla internationellt med Bitcoin och kryptovalutor. ”Ryska federationens finansministerium planerar att låta …

Halvmiljon svenskar kan behöva flytta om räntorna stiger mera

INRIKES. Från politiskt håll har röster höjts för att införa ett amorteringsstop. Svenskarnas skuldsättning är otroligt hög och höjda räntor …