SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet

Canva.com

INRIKES. Barnafödandet har minskat kraftigt i Sverige till den lägsta nivån under hela 2000-talet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Myndigheten kan inte förklara varför. Istället spekulerar forskare och statistiker om att det beror på samhällsklass, föräldraförsäkring, kris, ett globalt mönster, arbetsmarknad och klimatmedvetenhet. Infertilitet nämns knappt.

“Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september”, säger Rasmus Andersson, statistiker på SCB.

Demografiforskare Martin Kolk tror att människor med mindre resurser får det svårare att få barn. Han anser även att det finns ett “globalt kulturellt mönster där det ännu inte finns någon tydlig förklaring”. Han ser en koppling mellan klass och barnafödande, att hög inkomst har blivit mer associerat med ett högt barnafödande, skriver Aftonbladet.

En studie visar att personer med låg inkomst får allt svårare att skaffa barn medan de rika är barnrikast. Aftonbladet drar slutsatsen: “Rika män får flest barn”.

Statistiker Rasmus Andersson på SCB säger att det minskade barnafödandet är en fortsättning på en trend av minskad fruktsamhet som pågått sedan 2010.

Läs mer på: SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet – NewsVoice

Text: NewsVoice | Källor: SCB, Aftonbladet

Redaktionen

Redaktionen

Inloggningsdelen omfattas inte av utgivningsbeviset, var och en ansvarar själva för sina kommentarer

Lämna ett svar

Mest lästa nyheterna

Mest lästa krönikorna​