Max Winter: Vilka är framtidens fria medieplattformar?

Bild: Unsplash (redigerad av redaktionen)
MEDIA. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort behov av obegränsade digitala plattformar och ocensurerade sociala medier, och mycket tyder på att det behovet bara kommer att öka framöver. Men vilka är egentligen morgondagens plattformar för riktig yttrandefrihet?

Få har nog missat den långdragna processen som pågått för Elon Musk att införskaffa sig Twitter. Spekulationer och rykten har blandats med konkreta bud som basunerats ut i offentligheten.

Men varför är egentligen Elon Musk intresserad av att införskaffa sig Twitter?

Det har många frågat sig, men ska man lita på hans egna ord så handlar det om att ge möjlighet till människor att sprida information utan att censureras, något Twitter under sin nuvarande epok med grundaren Jack Dorsey har gjort sig kända för att göra. Framförallt under pandemin när det narrativ som makthavarna skapat genom mainstream media, inte på något sätt fick ifrågasättas.

Musk är inte ensam i sin strävan att ta kontrollen över en plattform som ska sprida det fria ordet. Nyligen har även Kanye West visat intresse i att köpa den sociala medieplattformen Parler, och Donald Trump har länge arbetat med att bygga sin egna plattform Truth Social som tidigare toppat nedladdningslistorna på bland annat Android och Apple, som ser ut att bli något för de andra etablerade plattformarna att ta på allvar.

 

Bild: Twitter

Kan vi lita på att dessa plattformar kommer göra vad de själva påstår för frihet?

Det kan vi inte veta och många är inne på spåret att alla dessa aktörer är en form av kontrollerad opposition som låtsas motsätta sig den agenda som allt tydligare rullar ut över världen. Det skulle vara ett väl utstuderat sätt att kontrollera båda sidorna av myntet och framtidens digitala värld.

Framtiden får helt enkelt utvisa det.

Vi på Freebite ser oavsett att Sverige behöver en egen fri digital medieplattform, skapad åt folket och vi kommer att fortsätta vårt engagemang med att utveckla denna i takt med att behovet ökar.

Max Winter

Max Winter

Inloggningsdelen omfattas inte av utgivningsbeviset, var och en ansvarar själva för sina kommentarer

Lämna ett svar

Mest lästa nyheterna

Mest lästa krönikorna​