EU ska införa ett biometriskt kontrollsystem för att samla in data

Bild: Unsplash
EU. Bryssel håller på att införa ett invasivt nytt gränssystem som kommer att orsaka enorma förseningar och ytterligare undergräva vår frihet.

Om du planerar att fly till ett slott nästa sommar, förbered dig på meningslöst kaos och störningar i resandet tack vare EU:s senaste orwellska drag att kräva semesterfirares biometriska uppgifter vid gränserna. Britter som ska hoppa över Engelska kanalen kommer först att få sina fingeravtryck och foton tagna. Det nya systemet för insamling av massdata, som kommer att införas i maj, är en del av utvecklingen mot en så kallad ”smart gräns”.

Men det finns inget ”smart” i planerna. Datainsamlingen har motiverats med att man vill förbättra upptäckten av farliga resenärer, hitta utsatta personer och minska bedrägerier, men det sker till en skyhög kostnad för frihet och logistik. Gränsplanerna har med rätta beskrivits av grupper i det civila samhället som ”oproportionerliga och onödiga”, medan chefen för hamnen i Dover har varnat för ”betydande och fortsatta störningar under mycket lång tid”.

Alla resenärer som är äldre än 12 år kommer att behöva biometriskt registreras, vilket kommer att leda till att EU:s databas fylls med hundratals miljoner unika personuppgifter om människor. EU kräver inte bara fyra fingeravtryck i amerikansk stil, utan även ansiktsbilder. Semesterfirares personuppgifter kommer att blandas med miljarder uppgifter, som omfattar fotografier, handavtryck, DNA-uppgifter och ansiktsbiometri, som kontroversiella igenkänningsalgoritmer kan tillämpas på. Detta kan vara den största insamlingen av biometriska uppgifter i Europas historia. Vad skulle kunna gå fel?

Alltför många av våra europeiska vänner har en likgiltig inställning till uppkomsten av en datahungrig superstat – över 1,7 miljarder EU Digital Covid-certifikat utfärdades under pandemin – men även de som inte längre är lika förtjusta i frihet måste vara oroliga för de katastrofala konsekvenserna för turism och transport. EU:s gränskontroller i storebrorstil beräknas ta sju gånger längre tid än dagens kontroller, och eftersläpningen i Dover skulle kunna öka med 19 miles – ungefär lika långt som själva överfarten över kanalen.

Det är ironiskt men inte helt förvånande att Schengenområdet, som påstås vara definierat av fri rörlighet, håller på att bli en digital fästning. Myndigheterna inför extrema tekniker under den till synes neutrala förutsättningen av framsteg, men detta är inte bara en moderniseringsprocess – det är en politisk metamorfos.

Den riskerar att leda oss mot en dyster framtid som speglar den typ av teknototalitarism som Kina har som förebild. Och den biometriska superdatabasen är långt ifrån den enda oroande tekniska utvecklingen vid EU:s gränser – 2019 testade EU AI-”lögndetektorer” i stil med Minority Report för att skanna passagerares ansikten i ett mycket kontroversiellt och dåligt underbyggt system kallat iBorderCtrl.

Under tiden använder polisen liknande teknik i Storbritannien och rullar ut kameror för live ansiktsigenkänning, mobila enheter för att ta fingeravtryck och enligt ett tal av den nya Met-kommissionären Sir Mark Rowley i förra veckan, hittar man ”förkriminell” onlineaktivitet och använder prediktiv analys för att rikta in sig på män som kan bli våldsamma mot kvinnor i framtiden. Ändå sa han ingenting om de tusentals anmälningar varje år om våldtäkt och våld i hemmet som utreds dåligt och sällan åtalas.

Utpräglat europeiska värden faller mellan stolarna i den tekniska revolutionen – vår omhuldade frihet, oskuldspresumtionen och rätten till privatliv. Förra veckan varnade chefen för GCHQ för Kinas användning av teknik för att utöva kontroll och för dess ”drakoniska” utveckling av en ”övervakningskultur”. Men om vi ska kunna kritisera Kina med någon auktoritet måste vi först visa ledarskap när det gäller att använda teknik för att främja och skydda friheten hemma.

Text och källa: https://www.telegraph.co.uk/news/2022/10/16/eus-biometric-power-grab-sinister-grotesque/

Redaktionen

Redaktionen

Inloggningsdelen omfattas inte av utgivningsbeviset, var och en ansvarar själva för sina kommentarer

Lämna ett svar

Mest lästa nyheterna

Mest lästa krönikorna​