Stora mainstream-kanaler uppmanar USA att släppa anklagelserna mot Assange

Foto: Alisdare Hickson, Wikimedia Commons

MEDIA. “Att hålla regeringar ansvariga är en del av kärnuppdraget för en fri press i en demokrati”. Det skriver oväntat New York Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel och El Pais i ett gemensamt brev som publicerades på måndagen. Tidningarna ber USA släppa anklagelserna mot den åtalade Julian Assange eftersom USA försöker undergräva pressfriheten.

Den amerikanska regeringen måste lägga ner åtalet mot WikiLeaks medgrundare Julian Assange eftersom det undergräver pressfriheten, enligt samma medieorganisationer som först hjälpte honom att publicera läckta diplomatiska kablar för 12 år sedan.

2010 samarbetade samma tidningar för att offentliggöra utdrag från 250 000 dokument som Assange erhöll i den så kallade cablegate-läckan. Materialet läcktes till WikiLeaks av den dåvarande amerikanske soldaten Chelsea Manning. Han avslöjade amerikanska krigsbrott.a.

Julian Assange har suttit fängslad i Belmarsh-fängelset i London sedan 2019, då han greps på Ecuadors ambassad där han var en asylsökande flykting i sju år.

Den brittiska tidningen The Guardian påminde i dag att president Barack Obamas administration inte åtalade WikiLeaks-grundaren för 2010 års läckor på grund av det prejudikat som en sådan åtgärd skulle skapa.

Läs mer på: Stora mainstrean-kanaler uppmanar USA att släppa anklagelserna mot Assange – NewsVoice

Text av: NewsVoice

Källa

Redaktionen

Redaktionen

Inloggningsdelen omfattas inte av utgivningsbeviset, var och en ansvarar själva för sina kommentarer

Lämna ett svar

Mest lästa nyheterna

Mest lästa krönikorna​